Indhold

Projekt Grønne handlingsplaner i Tønder - Hvert ton tæller

Baggrund og formål

Projektet fokuserer på at udbrede kendskabet til "Vores Klimahandleplan" i Tønder Kommune. Målet er at oplyse borgerne om de tilgængelige klimaindsatser og give dem ressourcer og støtte til at deltage aktivt.
Projektet sigter også mod at udpege og uddanne klimaambassadører, der kan fungere som lokale inspiratorer.
Baggrunden for projektet er kommunens ambitiøse tilgang til borgerinddragelse i den kommunale klimahandleplan. I planen er der beskrevet flere borgernære indsatser under overskriften "hvert ton tæller".
I forbindelse med udarbejdelsen af klimahandleplanen blev flere end 20 lokale borgere inddraget i arbejder med at formulere de indsatser der i Tønder skal rettes mod borgerne. De inddragede borgere efterspurgte først og fremmest mere viden, på husstandsniveau.
Derfor er dette projekt sat i søen, med det mål at få spredt mest mulig viden ud til borgerne om hvilke klimaindsatser der nytter. Projektets sigte er at fjerne de mange antagelser og myter der er omkring klima, og erstatte antagelser og gisniger og dårlig samvittighed med handlekraft og viden.

Projektaktiviteter

  1. Rekruttering, udvælgelse og uddannelse af 56 lokale klimafamilier, der skal vide mest muligt om deres familiers relevante indsatser og efterfølgende fungere som lokale klimaambassadører.
  2. Give viden og inspiration gennem fælles møder til de rekrutterede klimafamilier. Fællesmøderne skal handle om de fire områder: Grøn transport, affald og ressourcer, biodiversitet og grøn energi i boliger.
  3. Udarbejdelse af individuelle klimaplaner inden for grøn transport, affald og ressourcer, biodiversitet og grøn energi i boliger til de 56 udvalgte familier
  4. Erfaringsudveksling lokalt i kommunens lokalområder.
  5. Besøg og opsamling hos familierne, med fokus på indarbejdelse af anbefalingerne fra klimaplanerne.
  6. Spredning af koncept lokalt gennem små videoer, SoMe-tilstedeværelse, erfaringsudveksling
  7. Erfaringsopsamling til inspiration for andre kommuner, familier og borgere

Projektes partnere

Projektet er formuleret og gennemøres af Tønder Kommune i tæt samarbejde med Energitjenesten.

Tønder Kommune og Energitjenesten er unikke partnere der sammen har de nødvendige forudsætninger for at realisere dette projekt effektivt. Tønder Kommune er forpligtet til klimahandleplanens gennemførelse og har en veldefineret vision for borgerinddragelse og bæredygtighed. Kommunen har en stærk historie med at arbejde sammen med lokalsamfund og har et dygtigt personale, dedikeret til projektets succes.

Energitjenesten bringer ekspertise inden for energi og klima og har en dokumenteret trackrecord inden for uddannelse og kommunikation om bæredygtighed. Deres erfaring i at uddanne klimaambassadører og formidle komplekse budskaber gør dem til en værdifuld partner i at opnå projektets mål om bevidsthed og engagement. Sammen udgør Tønder Kommune og Energitjenesten en stærk alliance, der har de nødvendige kompetencer og engagement til at gøre dette projekt til en succes.

Målsætning og resultater

Målet med projektet er at mobilisere og engagere de 56 familier til at deltage aktivt i klimaindsatserne og bidrage til at opfylde Tønder Kommunes reduktionsmålsætning. Projektet sigter også mod at afklare antagelser og myter omkring klima, så alle borgere kan handle med viden og handlekraft, for at fremme bæredygtighed og klimatilpasning i lokalsamfundet.

Formålet overordnet er at indfri reduktionsmålsætningen, defineret i Tønder Kommunes klimahandleplan og det er helt overordnet den effekt vi forventer at projektet vil have.

Men, det egentlige formål med projektet her er at skabe en bevidsthed hos kommunens borgere om at kommunen ikke kan løfte reduktionsmålsætningen alene. Kun godt 2% af udledningen kommer fra kommunens virksomhed. De resterende 98% kommer fra erhverv og borgere. De udleder gennem byggeri, opvarmning, kørsel, forbrug, madlavning og meget mere og i arbejdet med klimahandleplanen var der stor usikkerhed om hvor meget og hvor lidt der skal til for at løse klimakrisen.

Derfor skal dette projekt afproblematisere og give viden. Formålet er at skabe viden og interesse og måske ligefrem at gøre det sjovt og spændende at bidrage til klimaindsatserne kommunalt.

Vi vil skabe

Bevidsthed og engagement
Øge bevidstheden om klimaindsatser og engagere borgerne i klimavenlige initiativer.

Lokale ambassadører
Uddanne 56 lokale klimaambassadører, der kan sprede budskabet og agere som rollemodeller.

Deltagelse
Sikre forskellige repræsentationer i ambassadørgruppen for at inkludere forskellige aldersgrupper, familieformer og baggrunde.

Klimaplaner
Udvikle individuelle klimaplaner for husstande inden for fire hovedindsatsområd.